Sevärdheter och konst i Sverige

Landet Sverige är oerhört vackert. Moder Svea har oändligt mycket att erbjuda för den som vill njuta av vacker natur och storslagna vyer. Klippor efter Västkusten, fjäll och bergsmassiv i landets norra delar, eller skärgård och Gamla Stan i vår vackra huvudstad. Det finns hur mycket som helst att se i vårt avlånga land. Se och göra. Man behöver aldrig ha tråkigt om man uppskattar skönheten i Svensk natur.

Men för den som är intresserad av konst, konstnärsliv och skalder är utbudet av fantastiska sevärdheter också stort. För de som föredrar att stanna i huvudstaden är Strindbergs Blå Tornet på Drottninggatan 85 ett hett tips. Där bodde författaren August Strindberg mellan åren 1908 och 1912 då han dog i sin säng den 14 Maj.

Två andra stora konstnärers hem kan man besöka i Dalarna där man kan se Anders Zorns bostad i Mora och Carl Larssons hem i Sundborn utanför Falun. Det är verkligen en storslagen känsla att få besöka dessa hemmiljöer där dessa konstnärer levt och verkat så det rekommenderar jag verkligen att man tar sig tid att göra. Ett annat fascinerande hem man absolut ska besöka när man befinner sig i Stockholm är det Thielska Galleriet. Det räknas som Sveriges främsta konstmuseum och arkitekt-ritades för finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiels räkning och invigdes 1907.

Det är fantastiskt att vandra omkring här bland alla kända konstnärers verk. Här kan man se konst av Edvard Munch upphovsmannen bakom “Skriet” och jag tappade hakan och trodde jag befann mig i sjunde himlen när jag plötsligt la ögonen på en originalmålning av Toulouse-Lautrec. Övriga konstnärer som finns att se på Thielska Galleriet är Bruno Liljefors, Anders Zorn, Nils Kreuger, Albert Engström, Ernst Josephson, August Strindberg, Carl Larsson, Paul Gauguin och många andra. För Adelkatten är det lätt att njuta av tillvaron eftersom Adelkatten älskar svensk konst, svenska natur och Sverige i det stora hela. Mjau 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *