Balkanrulle och kräftspill

Det finns inget som går upp mot att sitta i sin lya med en flaska vin, direktimporterad från Frankrike förstås, inget Systembolaget-trams, en redig kräftskiva för en, och en filmrulle av yttersta klass. Det var precis så jag spenderade gårdagen. SVT (stats-TV brukar ju lämna en del att önska, men SVT slår rätt många gånger då de visar gamla klassikers relativt regelbundet) har någon specialtillställning där de visar kortfilmer om olika teman. I dagarna visade de ”min faster i Sarajevo”. Bra skit. Förmodligen en modern klassiker. Vunnit guldbaggen och fått beröm under Göteborgs filmfestival förra året. Perfekt film att såsa i sig lite kräftor och klunka vin till. Speciellt då vissa scener drog i hjärtsträngarna en hel del och jag i min ensamhet tvunget maskerade min plötsliga mjäkighet med att trycka i mig en extra såsig och fettig kräfta så att tårarna blandades med saliv och kräftsaft.

Det var dock ett jävla problem för i slutändan så tappade jag en kräftjävel på min kashmirmatta, och i min förvåning och iver att städa upp så att mattan inte skulle bli fläckig så råkade jag ju såklart snudda vid vinflaskan så den också föll till golvet och målade hela mattan vinröd. Det tog större delen av natten, men nu är golvet skinande rent igen. Det är så jäkla kallt dock utan en vettig matta, fastän det är mitt i sommaren, och jag tror att den dåliga isoleringen är boven i dramat här. Det ÄR rätt dragigt i min lya. Det passar sig inte för en cool katt som jag. Jag får ta ett snack med fastighetsägaren om att installera golvvärme så jag slipper frysa benen av mig medan jag sticker till Iran om några veckor för att plocka upp en ny, fräsch matta från en leverantör som jag känner personligen.

Min faster i Sarajevo var bra dock, kräftdebaklet till trots. Det kanske inte lämpar sig riktigt, men jag fick vibbar av Dr Zjivago. En omvälvande historia om kärlek och ånger och hur man konfronteras med saker man försöker hålla inom sig och ignorera. Det borde göras mer filmer som fokuserar på Östeuropa och framförallt Balkan – Äta Sova Dö och Everything is Illuminated är två ytterligare exempel som hanterar livet som jugge/östblocksmänniska väldigt bra. Får du tid och möjlighet att se Min faster i Sarajevo så rekommenderas det! Men skippa kräftskivan och vinet. Ät jordnötter eller nåt istället.