Bette Davis och andra stjärnor

God dryck, smakrika ostar och en gammal svartvit film och jag ryser av njutning. Bette Davis är en av de stora stjärnorna inom den amerikanska filmen. En av de stora mästerverken hon spelat i är All about Eve. En fantastisk liten rulle. Fantastisk därför att den trots det svart vita formatet är en tidlös film, för att inte säga modern. Man kanske kan vänta sig av en film gjord 1950 att den skulle vara en aning mossig men det ämne som filmen handlar om är ständigt aktuellt. Filmen handlar om en firad skådespelerska som börjar bli till åren. Då dyker det upp en beundrarinna som visar sig vara en stalker som så småningom stjäl den stora stjärnans hela berömmelse och karriär. Vad det handlar om är narcissism.

Just den här filmen avhandlar denna personlighetsstörning och dess förödande konsekvenser på ett oerhört skickligt sätt. De var bra på att avhandla den här typen av personlighetsstörningar på 40- och 50-talet. Det är sällan man ser det lika skickligt återberättat i filmer som producerats idag och det är väl kanske det som gör att jag är så fascinerad av gammal amerikans filmproduktion. Who´s afraid of Virginia Wolf tillhör också den där genren där man avhandlar personlighetsstörda individer och deras påverkan på omgivningen. Den kom något senare och filmatiserades 1966 men även den i det svartvita formatet. Elizabeth Taylor och Richard Burton hade huvudrollerna och filmen fick hela fem stycken Oscars så den är en av de bästa filmerna någonsin gjorda. Man bör dock vara medveten om att det framförallt är dialogen som är framträdande i filmen och filmen utspelar sig i stort sett i samma rum. Den som vill ha visuell action ska nog välja att ladda ner en annan film.

När det gäller All about Eve finns det en annan liten kuriosa värd att lägga märke till och det är att Marilyn Monroe gjorde en av sina första talroller i den här filmen. Dessutom nominerades All about Eve till hela 14 Oscars och vann hela sex stycken bland annat vann de en Oscar för bästa film.

När vi ändå är inne på kategorin personlighetsstörningar och amerikansk film bör man absolut se filmen “Gasljus” från 1944 där den svenska Ingrid Bergman spelar en kvinna som blir manipulerad av sin make så att hon börjar tro att hon är mentalt sjuk. Filmens originaltitel är Gaslight och det är numer ett begrepp inom psykologin som används för att beskriva den hjärntvätt och de manipulationer som narcissister utsätter sina offer för. Oerhört fascinerande. Narcissism är ju en vanlig personlighetsstörning. Var och varannan har den personlighetsrubbningen – och som sagt – för att lära sig förstå den här typen av mental störning så är dessa gamla svartvita filmer en bra källa till kunskap. Filmen nominerades till sju Oscars och vann två.

Adelkatten spinner så det går rysningar efter ryggraden när jag tittar på svartvita filmer om mentalt störda dårar. Mjau 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *